22 Ocak 2013 Salı

İçimizdeki Çingene

  Özgürlük, biraz pervasızlık, göçebe yaşamın getirdiği farklı yerleri görme durumu ve en önemlisi müzik... Bu kavramları ve getirdiği güzellikleri sevmeyenimiz yoktur zahir. Gördüğüm, okuduğum, duyduğum ve izlediğim Çingene kültüründe bu kavramlar fazlasıyla mevcut.

  Çingene deyince aklımıza gelen ilk isimlerden birisi de şüphesiz ki Tony Gatlif'tir. Çektiği filmlerle Çingene kültürünü bir nebze gözlerimiz önüne sermeye çalışmış ve bunda da bir hayli başarılı olmuştur. Bu filmler o denli sıcak ve içtendir ki bazı sahnelerde kendinizi bulursunuz. En azından ben buldum...

  Gatlif'in Latcho Drom, Gadjo Dilo, Vengo, Exils, Transylvania ve Korkoro filmleri tadından izlenemezler. Elbette ki Çingene kültürünü sadece Gatlif ele almamıştır. Time Of The Gypsies filmini izlemiş ya da bir yerlerden duymuşuzdur muhakkak. Yerli film bazında da hatırlayacağımız üzere "Ağır Roman" vardır. Bu filmlerden bir tanesini izlemek yeterlidir içimizdeki Çingene'yi görmeye. Bu insanlar ve kültürleri hakikaten çok renkli. Zaten müzikle uğraşan bir insandan kimseye zarar gelmez. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder